Oog hebben voor naasten; ontwikkeling en implementatie van een handreiking ‘Voor- en nazorg rondom het sterven van een dierbare'
Naasten van patiënten met een levensverkortende ziekte of kwetsbaarheid hebben veel behoefte aan aandacht en steun. Zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en verzorgenden) werkzaam in ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen door het geven van gerichte voor- en nazorg naasten ondersteunen voor én na het overlijden van hun dierbare. Bijvoorbeeld door hen regelmatig te vragen hoe het met hen gaat, hen duidelijke informatie te geven en na overlijden 1 of meer keer contact te hebben om de zorg en behandeling na te bespreken. Zorgverleners willen deze aandacht en steun wel geven, maar weten vaak niet goed hoe dit precies te doen.
Doel
Het doel is het ontwikkelen, implementeren en evalueren van de Oog voor Naasten-methodiek. Deze handreiking heeft tot doel generalistische zorgverleners praktische handvatten te geven hoe in te gaan op signalen van naasten en hoe voor- en nazorg af te stemmen op de behoeften van het individu.
Aanpak/werkwijze
Het onderzoek kende 3 fasen:
- Voorbereiding waarin we een literatuuronderzoek en een enquête onder generalistische zorgverleners (artsen, physician-assistants, verpleegkundigen en verzorgenden) deden. Ook interviewden we focusgroepen van generalistische zorgverleners, experts en beleidsmakers.
- Introductie van Oog voor Naasten-methodiek bij deelnemende zorginstellingen in Zuid-Holland Zuid-West waarbij we project ambassadeurs trainden in het gebruik van de methodiek. Zij introduceerden het verder op hun zorgafdeling.
- Evaluatie van de waarde van de methodiek bij het geven van voor- en nazorg met focusgroepen van zorgverleners en teammanagers/afdelingshoofden waarbij we ook een kwantitatieve voor- en nameting onder deelnemende zorgverleners en zorgorganisaties deden.
Samenwerkingspartners
We werkten samen met zorgverleners, organisatiemanagers/teammanagers, Landelijke vereniging voor mantelzorgers (MantelzorgNL), Landelijk Steunpunt Verlies, Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), Integraal Kanker Centrum (IKNL), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO), Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) en de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) en het academisch netwerk van verpleeghuizen UNC-ZH. Vanuit Propallia namen de patiënt-naastenraad deel en de consulenten palliatieve zorg van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Resultaten
De Oog voor Naasten-methodiek helpt zorgverleners en zorgteams stap voor stap in het geven van voor- én nazorg. Zo is er een informatiefolder voor naasten zelf die zorgverleners aan hen kunnen geven. Deze folder helpt naasten in het beter zorgen voor zichzelf, in het gesprek met de zorgverlener en in het krijgen van de nodige informatie en ondersteuning. We introduceerden en evalueerden de methodiek in 3 ziekenhuizen en 5 verpleeghuizen.
Vervolg
Er zijn 2 vervolgprojecten:
- ON2 Oog voor Naasten en Nabestaanden: voor- en nazorg voor naasten rondom het ziekzijn en sterven van hun dierbare, met aandacht voor individuele behoeften, gezondheidsvaardigheden en cultuursensitieve communicatie
- Oog voor naasten ten tijde van de COVID-19 pandemie: een aanvullende module COVID-19 voor- en nazorg voor naasten rondom overlijden van een dierbare (doorontwikkeling van de ZonMw Oog voor Naasten methodiek)
De ontwikkelde Oog voor Naasten-methodiek is met succes geïmplementeerd. 'Dat de methodiek waardevol is hoor je meteen als je naasten spreekt,' aldus Noeska Schrijver (palliatieverpleegkundige) en Yvette van der Linden (projectleider).
Andere projecten over ondersteuning van naasten
ZonMw en Oog voor naasten
Met ons programma Palliantie zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Naast aandacht voor het ondersteunen van de patiënt, hebben we oog voor de positie van de mantelzorger en naaste. Wij zetten in op samenwerking tussen mantelzorger en zorgverlener bij de zorg voor een patiënt. En op onderzoek naar ondersteuning van overbelasting, morele dilemma’s en rouw. Lees meer op ons thema ondersteuning zorgnetwerk.