Mobiele menu

Optimizing the deployment of nurse champions to prevent and manage pressure ulcers in-hospital: the CHAMPION study

Optimaliseren van de inzet van aandachtsvelders voor de preventie en behandeling van decubitus in het ziekenhuis: de CHAMPION-studie

Decubitus ontstaat door langdurige druk op lichaamsdelen meestal door bedlegerigheid vanwege ziekte of grote operaties. Helaas komt het nog veel voor op verpleegafdelingen en nog meer op IC's. Om decubitus te voorkomen zijn ook verschillende interventies nodig zoals wisselligging, mobiliseren en juiste voeding.

Inzet aandachtsvelders

Omdat het verpleegkundig werk heel veel verschillende taken en expertise vraagt worden aandachtsvelders ingezet; verpleegkundigen die zich specialiseren op een terrein, in dit geval decubitus en die een vraagbaak zijn voor collega's. Helaas worden zij nog niet optimaal ingezet en ontbreekt het soms aan kennis maar vaker aan leiderschap om hun rol te pakken. Ook worden patiënten ten onrechte onvoldoende betrokken bij preventie en behandeling.

Doel

We zullen in deze studie een multimodale training evalueren in 2 academische centra met als doel aandachtsvelders krachtiger in te kunnen zetten om vaker decubitus te voorkomen.

Kenmerken

Projectnummer:
10040022230006
Looptijd: 45%
Looptijd: 45 %
2023
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. L Schoonhoven
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum
Afbeelding

Essentiële zorg

Essentiële zorg behoort tot de kerntaken van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. Daarom financieren wij projecten die actuele Evidence Based Practice (EBP) interventies toepassen én deze kennis verder onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.