International Classification of Functioning in Primary Care (ICF-PC) in elderly patients with chronic diseases: psychometric properties and the influence on health outcomes.
Chronische aandoeningen en multimorbiditeit komen steeds meer voor en dit vraagt om een nieuwe benadering dan enkel een traditionele ziektegerichte. De kwaliteit van leven bij mensen met multimorbiditeit wordt vaker bepaald door zelfredzaamheid, zingeving en participatie, dan door een succesvolle behandeling van de ziekte zelf. Daarom moeten we onze aandacht veel meer richten op aspecten gerelateerd aan gedrag en gezondheid.
Doel
In dit onderzoeksproject testen we een nieuw digitaal meetinstrument (de ICF-PC) waarmee we gedrag en gezondheid in kaart kunnen brengen bij ouderen met chronische aandoeningen. Dit innovatieve meetinstrument geeft direct feedback en advies aan patiënten. Wanneer blijkt dat het instrument een positieve invloed heeft op het dagelijkse functioneren en de kwaliteit van leven van ouderen met multimorbiditeit dan kan het gebruikt worden om de zorg voor deze patiënten verder te verbeteren.
Resultaat
In dit project hebben we een vragenlijst ontwikkeld om het functioneren in kaart te brengen bij patiënten (55+) met chronische aandoeningen en multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk. Door gebruik van de vragenlijst gaat het gesprek tussen de huisarts en patiënt meer over het dagelijks functioneren in plaats van alleen maar over ziekte. Hiermee wordt de zorg meer persoonsgericht. We hebben de vragenlijst samen met patiënten ontwikkeld om er voor te zorgen dat patiënten de vragen begrijpen en kunnen beantwoorden. De vragenlijst blijkt valide en betrouwbaar.
Consultatie tool
Door middel van interviews met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten transformeerden we de vragenlijst naar een ‘consultatie tool’ in de huisartsenpraktijk. Uit de resultaten bleek dat zowel patiënten als praktijkondersteuners de consultatie tool een bruikbaar instrument en een zinvolle toevoeging vinden tijdens het gesprek zeker wanneer deze ingepast wordt in de bestaande zorg voor patiënten met chronische ziektes. Op dit moment onderzoeken we de toepasbaarheid en het potentiële effect van de consultatie tool bij 60 patiënten met chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk.
Interview
Meer weten over het meetinstrument en het daarop gebaseerde gespreksinstrument? Lees het interview met huisarts Simone Postma. Daarin beschrijft ze ook de meerwaarde van de combinatie van de huisartsopleiding en het doen van onderzoek.
Artikelen
Aanbevelingen
De ontwikkelde PCFS is een veelbelovend meet- en gespreksinstrument om het functioneren van oudere patiënten (55+) in kaart te brengen en te meten. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden:
- De ICF-gerelateerde vragen van de PCFS geven een volledig inzicht in het functioneren van de patiënt en kunnen gebruikt worden om meer te focussen op de consequenties van de chronische ziekten op het dagelijks functioneren zelf. Gebruik van de PCFS helpt daarbij om de bestaande ziektegerichte zorg voor patiënten met chronische ziekte en multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk meer persoonsgericht te maken.
- In de dagelijkse huisartsenpraktijk kan de PCFS ook als een meetinstrument worden gebruikt om het functioneren van patiënten in maat en getal uit te drukken. Hierdoor kan de huisarts in de nog steeds toenemende groep van patiënten met chronische ziekte en multimorbiditeit snel en makkelijk een onderscheid maken tussen patiënten die redelijk functioneren en patiënten met een ernstig verminderd functioneren.
- Daarnaast helpt de PCFS om data rondom het functioneren van patiënten in de huisartsenpraktijk op een gestructureerde wijze te verzamelen, monitoren, registreren en te classificeren, waardoor er in de eerstelijnsgeneeskunde meer onderzoek kan worden gedaan naar het functioneren bij patiënten met chronische ziekten en multimorbiditeit.
- De PCFS is doorontwikkeld naar een consultation tool. Na het invullen van de elektronische vragenlijst wordt een internet-based feedback formulier gegenereerd van de PCFS met een samenvatting van de individuele resultaten wat gebruikt kan worden in het consult tussen de POH en oudere patiënt om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van de chronische ziekten op het dagelijkse functioneren van de oudere patiënt.
Items PCFS opgenomen in internationaal classificatiesysteem (ICPC-3)
Uiteindelijk zijn de items van de PCFS ook opgenomen in de ICPC-3, het internationale classificatiesysteem wat door huisartsen wordt gebruikt, om de verschillende aspecten van het functioneren een centrale rol te geven in de eerstelijnszorg.
Producten
Auteur: Fijtje Koets
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Link: https://www.henw.org/artikelen/persoonsgerichte-classificatie
Auteur: Simone Postma
Auteur: Postma, Schers, Olde Hartman
Auteur: Simone Postma
Auteur: Simone Postma
Auteur: Postma SAE, Schers H, Ellis JL, van Boven K, Napel HT, Stappers H, Olde Hartman TC, Gerritsen DL.
Magazine: Journal of Clinical Epidemiology
Auteur: Postma, S.A.E., van Boven, K., ten Napel, H., Gerritsen, D.L., Assendelft, W.J.J., Schers, H., olde Hartman, T.C.
Magazine: Journal of Clinical Epidemiology
Auteur: Postma S
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Verslagen
Eindverslag
Tijdens de eerste fase van dit project hebben we een vragenlijst ontwikkeld voor gebruik in de huisartsenpraktijk voor patiënten met chronische aandoeningen. De vragenlijst is geheel gebaseerd op de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF); een classificatiesysteem waarmee het functioneren en de context van een patiënt kan worden beschreven. Met de vragenlijst willen we bereiken dat het gesprek tussen de huisarts en patiënt meer gaat over het dagelijks functioneren in plaats van alleen maar over ziekte. We willen de zorg hiermee meer persoonsgericht maken en beter laten aansluiten bij de patiënt. We hebben de vragenlijst samen met patiënten ontwikkeld door middel van cognitieve interviews waarbij we hebben onderzocht of patiënten de vragen begrepen en konden beantwoorden. Vervolgens hebben we een hoge mate van validiteit en betrouwbaarheid van de vragenlijst kunnen aantonen in een grote studie waarbij we de vragenlijst door ruim 500 patiënten met chronische aandoeningen hebben laten invullen. Als volgende stap hebben we door middel van interviews met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten onderzocht of we de vragenlijst en de resultaten kunnen transformeren naar een ‘consultatie tool’ in de huisartsenpraktijk. Uit de resultaten is gebleken dat zowel patiënten als praktijkondersteuners de consultatie tool een bruikbaar instrument vinden om tijdens het gesprek meer inzicht te krijgen in het functioneren van de patiënt en dat de consultatie tool een zinvolle toevoeging geeft als deze kan worden geïntegreerd met de bestaande zorg voor patiënten met chronische ziektes. Op dit moment analyseren we in een pilot randomized control trial de toepasbaarheid en het potentiële effect van de consultatie tool bij 60 patiënten met chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk.
Tijdens de eerste fase van dit project hebben we een vragenlijst ontwikkeld voor gebruik in de huisartsenpraktijk voor patiënten met chronische aandoeningen. De vragenlijst is geheel gebaseerd op de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF); een classificatiesysteem waarmee het functioneren en de context van een patiënt kan worden beschreven. Met de vragenlijst willen we bereiken dat het gesprek tussen de huisarts en patiënt meer gaat over het dagelijks functioneren in plaats van alleen maar over ziekte. We willen de zorg hiermee meer persoonsgericht maken en beter laten aansluiten bij de patiënt. We hebben de vragenlijst samen met patiënten ontwikkeld door middel van cognitieve interviews waarbij we hebben onderzocht of patiënten de vragen begrepen en konden beantwoorden. Vervolgens hebben we een hoge mate van validiteit en betrouwbaarheid van de vragenlijst kunnen aantonen in een grote studie waarbij we de vragenlijst door ruim 500 patiënten met chronische aandoeningen hebben laten invullen. Als volgende stap hebben we door middel van interviews met huisartsen, praktijkondersteuners en patiënten onderzocht of we de vragenlijst en de resultaten kunnen transformeren naar een ‘consultatie tool’ in de huisartsenpraktijk. Uit de resultaten is gebleken dat zowel patiënten als praktijkondersteuners de consultatie tool een bruikbaar instrument vinden om tijdens het gesprek meer inzicht te krijgen in het functioneren van de patiënt en dat de consultatie tool een zinvolle toevoeging geeft als deze kan worden geïntegreerd met de bestaande zorg voor patiënten met chronische ziektes. Op dit moment onderzoeken we in een randomized control trial de toepasbaarheid en het potentiële effect van de consultatie tool bij 60 patiënten met chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk.